Baru balik dr Kamdar. ingatkan nak cari kain utk buat baju raya teman & budak2 ni (jahit sendiri je...mana ada org amik tempahan lagi skrg ni) tapi alahai xde satu pun yang menarik hati teman. pegi kedai biasa jumpalah kain sepasang warna biru utk bagi kt mak mentua teman, dia ada ckp nk cari baju kaler biru. tapi untuk kami belum jumpa lagilah. teman pun bukan nk sgt buat baju almaklumlah tahun ni raya kena pakai 'uniform' (maternity dress he he) tapi en lanun kata buat ajelah sepasang warna biru satu family sempena dpt baby boy ni ha ha. hentam sajelah....

btw teman dh tukar connection internet skrg ni..susah betul nk connect dengan Celcom broadband tu sbbnye pencawang 3G tu jauh sket dr rumah teman ni, paling kuat pun 2G. kalau dpt 3G signal lemah sgt, satu bar je so kadang2 mmg x dpt connect langsung. kena naik tingkat atas la, itu pun belum sure dpt connect. Kebetulan last week ada agen TM dtg kt kawasan rumah teman & promote streamyx Wifi siap dpt tukfiber ar akaun telefon rumah tu rm10 aje utk ckp dgn talian tetap yg lain (handphone line charge) tapi kalau teman congak2 mmg untung amik pakej yg ni sebab line TM guna optik, kabel yg tanam bawah tanah tu so mmg confirm connection terang baru RM60. pastu utk line rumah bayar RM10, total RM70 compare skrg ni pakej broadband tu RM68 tambah dengan bil telefon rumah sewa je dah rm25, kadang2 teman guna utk call rumah kt kg ( sebab line handphone celcom pun x clear kt rumah ni ) total hampir rm200 jugak. so pagi td agen TM dtg utk pendaftaran & setting wifi dengan router semuanye alhamdulillah mmg laju betul internet xde putus2 pun. Broadband Celcom tu terminate ajelah...xpun bagi kt adik teman biar dia pakai (bayar sekali la he he ). Bil permulaan ni tinggi sket la sbb termasuk pemasangan RM88 (siap dpt router) dan bil utk 2 bulan pertama tapi xpelah yang penting puas hati. lagi best dr broadband :)

3 comments:



Ibu Aunis said...

wah tema biru...hehee..

Wan, yg wan pakai tu mobile celcom broadband ker..dok cucuk kat laptop tu (mcm usb device?)..

dakla..kat sini pakai 02 (mcm celcom gakla) broadband tapi tetap ade router gak..wifi gak..heheh den ni masih lagi buta hok2 tekno canggih nilah..bukan ape, umah parents guna streamix TM dok cucuk kat line phone. Takla wifi. Tu ka bezanya..(nak confirmkan. InsyaAllah balik ni nak settingkan semula bg mudah sket depa guna tenet)

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

aku dulu pakai streamyx.. memang laju, but now dah tukar celcom broadband .. ermm line broadband kat umah pun tak ok,adalah dalam 2 atau 3 bar line ..cuma broadband senang nak dibawa kemana2 bersama laptop, tue yang kekal dengan celcom broadband.....

ribbit said...

Far: yg Celcom Broadband tu mmg portable sbb cuma ada dongle USB cucuk kt laptop ( dlm dongle tu ada simcard 3G ) & tgk kalau line 3G kt kwsn tu ok, mmg lah bagus. tp kalau time nk online nk tunggu dia search 4 the signal pun dekat 40 minit, blum connect lg tu :(
Streamyx Wifi ni mmg kena sambung kt line telefon umah, dan router tu mcm tiang menara yg keluarkan signal 3G tu...ha x ke laju internet :) dia jd Wifi sbb kalau nk connect internet x yah sambung kt router tu terus je online dr mana2 kawsn dlm umah, nak online 3-4 laptop pun x de masalah ( kalau pakai broadband tu at one time bleh online satu laptop ajelah ) cuma lps ni kena usung router plak lah he he