Keselesaan yang Menakutkan

Recently I saw a job ad for graphic designer. The same post that I applied after I gave birth to Auni, the same company but only after 2 years++ they finally showed up. Don't know why they take too long to get their company established here. And seeing that banner, well, terusik juga hati ni. Tertanya- tanya juga apa dah jadi dengan resume & cover letter yang teman hantar dulu. Lama tu, 2 tahun lebih. Memang tempted bila rasa nak kembali bekerja. kembali menggerakkan otak yang dah x berapa kreatif ni. berkarat dah agaknye. Rasa nak pegang duit sendiri mcm dulu2. rm2k...sapa nak bagi bulan2. cuma satu je penghalang besar. dalam hati ni takut nak keluar dari zon selesa ni. dah terlalu selesa mcm ni. inilah padahnye out of the job market for too long. rasa nak cabar diri sendiri. tapi takut tu tetap ada. 2 bulan lagi abah teman dah nak berhenti kerja, for good. he's 60 yrs old...mmg dah layak dia berhenti pun, rehat2 kat umah. itu pun satu hal yang menambah pressure dalam diri teman. recently en lanun beli hp baru. yelah, duit dia. teman tumpang seronok. dah terbayang apa yg boleh teman beli kalau bekerja. support mak & abah. coffe table yg dh lama diidam2kan tu. repair bumper kancil yg 'jatuh' sket dek dilanggar motor. repair cermin hp yg dh retak seribu ni. macam- macam. beli itu beli ini. seronoknye.
tapi hakikatnye itu semua angan2 sahaja. hakikatnye teman terlalu takut untuk bermula semula. bersyukurlah dengan apa yang ada sekarang. takut yg dikejar x dpt. yang dikendong berciciran. habis semuanye. salute to all working mothers- i know it is very hard to keep up with the '2 lives', so to speak. Teman pohon semoga Allah tenangkan hati teman ini. Jika inilah yang terbaik untuk teman & keluarga maka Engkau tabahkanlah hati ku ini ya Allah. cuma satu teman harap, supaya anak- anak teman faham pengorbanan ini. As I always say to myself -This is my job now, if I can't do this well, then I'm really screwed.

2 comments:



Ira said...

nak keja ke? hmm, bila dh lama tak keje ni mmg rasa camtu.. apa kata keje dr rumah je.. ok gak tu..

ribbit said...

ye..i'll give myself 4-5 yrs to come to plan 4 my 'escape' ahaks..hrp2 bjaya..