Potty Training

Potty eh? Haa saje je pinjam istilah tu, bukan ada potty pun but the purpose is the same- training my 2nd dotter buang air tanpa dispo diapers. Baru 2 hari start ya Allah penatnye, dia belum biasa mmg berak kencing merata cicir, sehari sampai 7-8 kali tukar seluar & dia memberontak juga xmau pakai seluar, katanye Auni kecik lg la, kena pakai pampers huhu udah 3thn lebih dh syg...dulu masa Balqis mcm itu juga. Walaupun teman cuba atur masa dia utk gi ke tandas setiap 40-45 minit tp dia akan kencing bila2 masa. yelah, selama ni xde risau apa pun, xtau pun bila dia kencing cuma kalau berak je dia bising suruh tukar. So time kita ajak gi toilet tu dia x mau kencing, sat lagi dh meleleh....xpelah nak, insya Allah seminggu dua ni oklah sket tu. letih juga kena lap mop sana sini, almaklumlah najisnye sudah di kira 'najis' betul, cara membersihkannya kenalah betul juga. x boleh main lap2 aje, kena lalukan air kt area dia kencing tu. Nanti kita lalu lalang nk solat takut x bersih maka x sah lah semuanya.
Cuma waktu malam teman pakai kan juga dispo sbb maknye x larat nk bangun mlm, dgn Zakwan yg bangun 2 jam sekali nk menyusu, bangun pagi tekak rasa keringg sgt dek kerana byk susu dh keluar. so insya Allah kalau siang dh ok, mlm pun teman akan try x pakai dispo diapers jugaklah, mcm kakak dulu. kena lah usaha sket kan...insya Allah...

2 comments:



yasmine said...

wan...bgs bgs..anak aku dah free dispo..malam jer n nak pi kuar jejalan...cerewet hal tandas sesgt...g luck..ko dah ada pengalaman pun..

ribbit said...

tq mel. benda ni nak x nak mmg kena hadap jugak. aku kdg2 concern budak dh 5 thn pakai dispo diapers lg..ha ah yelah dulu dgn balqis dh ada experience so dh tau la apa yg akan terjadi hahaha so far dh 3 hari, hari ni bagus xde cicir2 lg sempat la berlari ke toilet :)