Mari Mengaji!

Finally early this month I've sent Balqis for her mengaji lesson. Dah lama fikir2 nak menghantar dia belajar mengaji, before this I thot maybe I can teach her myself but failed miserably, no thanks to her sister  Auni & brother Zakwan. Apa tidaknye setiap kali bukak muqaddam tu mereka yg lagi excited nk baca sama2 tp of coz la lebih kpd nk mengacau drpd nk belajar sama.sudahnye terjerit2 berebut2 kitab sampai terkoyak 2-3 helai. So I gave up. Lebih baik hantar ke sekolah mengaji di mana pengajiannye lebih teratur & formal, yg lebih penting tiada adik2 yg bleh kacau dia hahaha.
So now I have new routine..5.40pm every weekdays jln kaki hantar balqis ke tpt mengaji nye...ye sgt dkt iaitu di dpn jln masuk taman kami ni je heheheh yuran pun sgt murah, rm30 nk compare dgn ilmu yg diajarnya. Alhamdulillah so far dia boleh follow sbb x byk beza dgn buku Iqra' yg dia tgh belajar kt tadika dia.
So You guys mesti tertanya2 apa beza Iqra' dhn Qiraati ni? haa...teman tanya jgk kt ustazah tu.katanye Iqra' ni cara pembelajaran dulu2 bila guna Quran mashaf Uthmani..skrg guna mashaf lain (aii lupa plak namanye) maka dicipta kaedah baru ini i.e Qiraati. dan lebih penting lg, lepas habis qatam Qiraati ni, maknanye dh bleh naik Quran (while Iqra' x bleh naik Quran). ic...harap2 Balqis dpt mengaji dgn baik...insya Allah...

Senyum senyum 1st time otw nk gi sklh ngaji
auni pun ikut sama

tgh tunggu pendaftaran

huwaaargghhh leganye dah habis kelas! hihihi (buruk nau anak dara ni posing)

0 comments: