Kisah Ramadhan Tahun Ini

Alhamdulillah, hari ini sudah sampai 19 ramadhan. sudah hampir memasuki 10 hari terakhir...ya Allah...semoga Engkau terima ibadat puasa kami ini ya Allah...
Jadi sedikit cerita mengenai Ramadhan tahun ini. Biasanya mmg teman bersahur sorang2 sebab en Lanun mmg jenis x bangun sahur...dia cuma akan minta dikejutkan last2 minit tu utk minum air masak & makan kurma pastu bamm tido balik :p tapi tahun ni ada sedikit perubahan...or should I say a big change: teman ada teman sahur yg baru- Balqis! yup, u read it right. And am proud to say this, until today the 19th day of Ramadhan she hasn't ponteng puasa yet :)) alhamdulillah....memula niat tu nk ajar gitu2 je sebab dia baru 5 tahun. tapi dari hari pertama tgk dia ok je, memula ada la sket2 merengek bila tgk adik2 dia mkn @ minum air tp teman akan peluk dia & explain dia puasa & kena tahan lapar & haus...x bleh mkn @ minum...skrg dh ok dah....syaratnye mestilah sahur & minum air yg byk lps berbuka tu. Kt sekolah dia pun ada juga kengkawan yg berpuasa tapi ramai yg selang2. Cuma satu hari tu teman x terbangun & dia x sahur, malam tu lps berbuka dia kata perut dia x selesa. bila sapu minyak & en Lanun picit2 perut dia, blurrggghhh terus dia termuntah..agaknye angin dh masuk perut dia kan. kesian, terkeluar semua nasi goreng & hotdog yg dimakannya masa berbuka. Teman bangga sangat sebab dia mahu cuba berpuasa dan x pandai lagi nk curi2 mkn @ minum (agaknye kecik lg, xde org nk ajar2 dia tipu2 mcm tu) teman doakan dia sihat & dapatlah menyempurnakan ibadat puasa ni sampai ke akhirnya. Walaupun dh tentulah x sempurna, niat puasa mmg niatlah, tapi solat belum dapat cukup 5 waktu, cuma 2-3 waktu aje. Memula ni mmg kena paksa je kalau tidak mmg x solat la dia. malas la, penat la, nk main lah. Agaknye mcm ni lah mak2 kita dulu yek...Kini masa kita pulak nk membentuk anak2 kita. Insya Allah perlahan2...tapi mesti konsisten.



Dan dengan ini teman juga mengisytiharkan projek sofa cover telah siap! Alhamdulillah.. X le lawa sgt..cuma lega bila dh selesai. baju raya anak2, mmg dh settle bulan 7 ari tu dh siap beli. Baju kurung, awal2nye xnak buat sbb memula ingatkan en Lanun xdpt beraya sama2. Tapi kakak teman sian agaknye, dia jahitkan baju kurung & baju melayu untuk balqis, Auni & Zakwan. Tima kasih banyak2 la kak... jasamu dikenang! Teman, x beli @ buat baju tahun ni. Recycle je dr tahun2 yg  lepas. Ada baju yg berlabuci & bersongket, mmg jarang2 sgt pakai. jadi xnaklah membazir. En Lanun pun sama lah, cuma nk beli seluar slack (last beli 4thn lepas, sian dia) dan sehelai kemeja baru. Bonus pun dapat tahun  ni, Alhamdulillah :) cuba berbelanja dgn berhemah...Kuih raya pun semua tunjuk je...huhu mmg le nak sgt buat tp ntah le..kalau buat mesti x abes sampai raya haji pun x abis2. Sudahnye beli aje. Lagipun banyak sgt dh jual skrg ni kan, kalau x beli sian plak org yg jual tu hehe (alasan,alasan).
Harap2 dapatlah berhari raya di kampung... Dah 2 tahun beraya di Manjung ni. Ok je, cuma x berapa meriah :)as long as I'm with my beloved husband & kids, I'm so thankful :) kt mana2 pun x pelah kan. Rumah xde nak cat le, udah cat 2 tahun lepas, elok lg. langsir pun sama, budget 10 tahun tu hahaha dh masuk 5 tahun ni, kita tgk tahun depan mcm mana.
Semoga sahabat2 semua berbahagia di hari raya ini, teruskan ibadat puasa di bulan yang berkat ini..amin...Kalau ada kesempatan datanglah ke rumah ye, @ Manjung @ Umbai Melaka.
SELAMAT HARI RAYA!

4 comments:



Ibu Aunis said...

Tahniah buat balqis!..alhamdulilah. Dah kire bagus sgt2 da tu...alahai si fikriyah ni, hmm...mcm budak2 lagi. adeh. dia ckp die pose, tapi makan minum jugak. asik2 tanya, pose tu ape bu? bila ckp tak makan tak minum, asik manjang kate gonna die. lgpun mak die ni serabut diri tak hilang, menyebabkan takde byk ruang masa nak explain dan bersabar nnt..huhu..suasana pun tak memberangsangkan...insyaAllah thn depan, die mesti paham ape tu puasa, solat etc.

Wann Hairani said...

itu lah...kami pun x sangka dia bleh puasa penuh ni...nk juga selang2kan tp nanti dia terbiasa plak.sudahnye tegaskan juga untuk berpuasa setiap hari..alhamdulillah.fikriyyah mungkin rasa lain sbb surrounding dia kt sana kan...(gonna die? hihihi macam upin & ipin la plak) kt sini semua org puasa...xpe2 tahun depan practice sekali dgn adik faqihah sekali :)

dya anne J said...

Jyeah congrats cik wan an balqis hoyeah.

Dah dua tahun ke raya dekat manjung? Tak perasan pun, maklumlah teman balik ke Shah Alam raya ke 5 ke apa tahun lepas dan sebelumnya. InsyaAllah tahun ni dapat la duit raya dr jiran terdekat ye tak? HAHA

Selamat hari raya, lawa sofa tu!

Wann Hairani said...

along: ha ah...sengaja acik kalid amik cuti 2nd leave, sbb kalau amik 1st leave raya ke-2 dh kena blk lumut sbb raya ke-3 dh keje.kalau amik 2nd leave puas le beraya kt kg :) laa dtg la...dh blk shah alam ye?kalau sempat blk lg dlm bulan syawal ni mai lah dtg umah...alahai selang satu rumah je pun :)