Interactive Learning

kakak dah 4 thn, insya Allah next year kami nak masukkan dia sekolah tadika. Tapi sejak 3 thn lagi dia dh pandai ABC & tulis A sampai Z. Oleh kerana teman ni bz ya amat (kononnye la ) dgn baby ni so most of the time cuma dapat bagi dia buku dan bagi dia explore sendiri. tapi yg ABC tu for sure lah teman kena duduk jugak mengadap dia ajar step by step. itu dulu lah, masa boleh ngadap. en lanun pun banyak membantu. sekarang dia suka masuk website Playhouse Disney kt situ banyak betul games & aktiviti interaktif yg boleh bantu kanak2 menajamkan otak sebab satu, semua karektor dalam tu mmg dah well known for the kids so senang diaorg nak menumpukan perhatian. dengan vibrant colors, eh mmg seronoklah teman pun kadang2 ralit tgk dia main games2 tu :) bukan sebarang games ye, sesuai utk budak2 kecik yg baru nk kenal huruf & perkataan. in english plak tu, tu yg teman suka. recently belikan kakak cd interactive ABC & 123 supaya dia x bergantung sgt pada website tu tapi punyelah hampeh, cikai sungguh programnye membuatkan teman teringat masa kami belajar multimedia dulu kena buat mcm tu jgk tapi rasanye among us pun ada yg boleh buat lebih baik dari yang teman beli tu.  rugi betul dahlah mahal, 1 cd rm16. guess terpaksa lah bagi dia guna website tu jugak. xpelah asalkan baik utk dia. cuma kena hadkan sebab takut mata rosak plak mengadap skrin monitor ni 5-6 jam.

Jiran teman ada anak sebaya dgn kakak. kami dh plan2 nak hantar ke sekolah tadika yg sama just incase kalau one of us yg ada hal emergency bolehlah tumpangkan anak ke sekolah. kebetulan terjumpa dia kt padang dekat umah teman, katanye dah siap register utk anak dia sekolah betul 7 thn nanti. sekolah swasta tu, combine sekali sekolah pagi & sekolah agama. dia dh fobia anak2 dia yg sblm ni sekolah biasa asing2 punyelah penat dia kejap kena gi hantar yg itu kejap kena amik yg lagi sorg pastu yg lain kena tuisyen plak huiii itu sbb dia resort nak hantar yg bongsu ni ke sekolah swasta. cuma blum tau lagi berapa bayarannye pendaftaran & yuran monthly, kira dia just booking ajelah (lagi 2 thn nak masuk dh booking...sbb tempat limited). sure mahal punyelah. jiran teman lagi satu kata mmg lah senang tapi kalau result bagus pun UPSR nanti x bleh masuk sekolah asrama penuh lps tu..ha pandai jugak kerajaan ni ye. nanti en lanun balik kena bincang betul2 ni..pendidikan anak2 x boleh amik ringan sekarang ni...itu ajelah harta yg boleh teman bagi kat anak- anak. tanah pun bukan ada...sekangkang kera je kt blkg umah tu buat tanam sayur :D

2 comments:



Ibu Aunis said...

haah kan..kena pk dah ni..
untung la boleh ngadap anak2 belajar..i wish i could. but selalu end up ngan MALAS lantaran keletihan. salah sendiri. huhu

kat sini interactive learning devices mmg byk. Tapi tak guna gak kalo parents tak sit and play together. Byk kali cuba, tapi bila selalu kena kacau jadik terbantut plak. byk betul alasan. Nak seribu daya, taknak, ni la dalih2 nye. my fault gak ni..hmm..

Hope tahap kerajinan ni bertamabh2..;)

ribbit said...

sama lah kan far. cuma kesian kt kakak x sempat nk hadap dia betul2 dah dpt auni. then the same thing goes to auni, blum sempat nk ngadap dia dah dpt zakwan jugak. kdg2 rasa selfish sbb setiap kali ada masa free teman akan buat hal sndiri (e.g main fb) -so called my own sweet time but it's wrong...should've been there for my kids..tp teman fb skjp2 je tauu...hehe...jadilah..x lah rasa 'terputus' terus dari dunia diluar sana...