Kasp*rsky, Anyone?

Hari ni entah kenapa tetiba lepas balik dari shopping kami singgah kt kedai komputer dekat manjung. En lanun kata nak beli antivirus. Tgk2 adalah yg latest Kasp*rsky. Price not bad biasa ajelah kami pun beli utk 3 user ( teman satu, dia satu & satu lagi utk kawan dia). Balik rumah try install kt laptop dia. tapi entah kenapa hang lama bebeno, then dia tekan la button start lama2 utk shutdown laptop tu. Bila nak start balik komputer tu dah mula buat hal x bleh masuk windows. Aisey..check punye check dgn ilmu menggodam yg x berapa nk tinggi ni, hard disk failure lah. Bila baca semula system requirement utk install Kasp*rsky tu, rupa2nye kena guna os XP SP2 atau yg lebih latest dari tu. dia punye XP SP1 yg original kami beli lama dah. So agaknye sebab tu lah dia jadi gitu...kesian en lanun. And now we have to take the laptop to the HP outlet @ Sitiawan ( dulu beli kt situ, same as mine) to repair & hopefully, hopefully they can access the hard disk to make backup of all his files inside there.

After that I have installed the software successfully, alhamdulillah. And now I wonder was it really worth it buying the antivirus because now we have to pay more to repair the laptop *_* aircond Naza rosak, speeding saman rm300, and then this. bertimpa2 pulak ujian Allah...sabarlah menempuhnye...

2 comments:



Ibu Aunis said...

sabaq na..adelah tu rezeki lain tu..hehe..

mesti awak byk simpan duit..hahahha..mengikut teori saya, kalo saya simpan je duit lbh skit, mesti ade je perkara yg 'memaksa' saya mengeluarkan simpanan semula...;) ahaha..tah la

ribbit said...

banyak tu idak lah tapi utk emergency mmg ada.gamaknye mmg x balik kg le bulan ni huhu