15 minutes cooking

ahaks..masak bukannye susah.just a matter of either do you want to do it or not. Yg penting pre-preparation.kalau time tu baru nk kuarkan ayam yg keras dr peti ais,santan blum perah,bawang blum kopek..haaa mau sejam la baru siap. Oleh kerana b4 en lanun gi ari tu teman beli bawang byk2 & takut bwg tu rosak,teman kopek byk2 & blender kan aje! Ha kan dh mudah tu,separuh keje selesai. Ayam pg2 dh kuarkan,lps zakwan mandi td nasi pun dh msk so once dia tido je (about 10am td) teman terus amik ayam,kunyit & garamkan dia then goreng.sambil tu potong halia & sayur.nk masak kicap kan,kenalah letak halia.siap goreng lebih kurg (kalau garing sgt nanti ayam tu keras..x sedap) angkat & toskan.tanpa angkat kuali terus tumis bwg siap blender td, halia & sedikit kulit kayu manis & bunga cengkih.dh garing masukkan air asam jawa & kicap manis + kicap masin sesedap rasa. oleh kerana malas nak masak 2x maka sayur2 tadi teman masukkan terus dalam kuah kicap tu.haaa...masukkan ayam, siap! sambal goreng ikan bilis smlm ada lagi so panaskan aje. itulah buat lauk lunch hari ni..alhamdulillah...xde nk potong2 cili kang budak2 ni kata pedas langsung xmau makan.ini ajelah hasilnye..hehe..

4 comments:



yasmine said...

meriah

ribbit said...

wah mel welkam welkam...ha ha aku xtau hang pun ada blog.skrg jgk aku masuk dlm list!hahaha

Ibu Aunis said...

yummy!

ribbit said...

far:x bleh lawan karipap awak :) bila la nk belajar buat karipap ni