kisah anak2

i'm running out of patience.taktaulah knp lately cepat je naik marah. Makin hari perangai anak2 ni sangat menguji kejituan hati teman. Auni menyalak2 nk susu,bila teman dh buatkan dia x minum pun,siap bagi kt zakwan yg dgn suka hatinye menuang susu tu ke lantai. Ok.teman dh bg warning dia pun baring minum susu.pun x abis dia dh bangun tinggalkan susu kt lantai.teman gi amik mop,dtg2 eh dh 2 spot susu tumpah.rupa2nye zakwan secepat kilat dh capai botol susu tu dan ulang tayang la apa yg dia buat td. Habis dgn baju2 dia sekali basah. Susu coklat, bukan bleh peram2 nanti kesan kotoran tu x hilang.ok. teman amik dia, tukar baju, letak dia dlm walker & gi rendam baju tadi then baru mop lantai. Kakak plak suka main pondok2,selalu amik bantal sofa tu & susun2 mcm rumah.x cukup dgn kusyen sofa dia amik bantal dlm bilik plak.bila teman marah dia kata ala xpe nanti kakak susun balik.which she never did no matter how much i say to her. Teman jugak yg kena kemas. Buku2 & majalah lagi satu hal. Kakak suka sepahkan. Zakwan dgn super power nye merangkak dgn laju ke seluruh rumah mencapai apa saje & zuppp terus masuk mulut. Habis dh brp byk majalah rosak dia hisap & koyakkan. Kdg2 dia berak pun ada cebisan kertas, cuba bayangkan teman mmg xbleh tgk umah bersepah.. Mainan pun byk teman sorokkan kt bilik atas ada satu beg je kt bwh ni mainan yg diaorg suka main. Tension lah mcm ni. Akibatnye selalu sgt lah tinggi suara. Tangan ringan je memukul @ mencubit kt peha diaorg. .teman x suka mcm ni. I feel like i am a bad mother. Teman cuba sehabis baik menjaga anak2 ni walaupun seorang diri. Teman bawak diaorg gi jln2, gi playground, gi kfc, gi beli buah @ kueh coz that's what en lanun always do bila dia ada kt umah. Walaupun susah, teman harung juga.. Berjalan dgn 3 org budak kecik sorg2 mmg bukan keje mudah. Dah berapa kali nk terbabas dek kerana zakwan dh menangis2 nk kuar dr baby car seat tu. Kalau masuk kedai plak banyak mata2 memandang seolah2 teman ni org giler . Sakit tgn mendokong zakwan toksah ceritalah. Malam2 semua dh tido teman dok sapu minyak sorg2. Sayu rasa hati. Cuma yg mengubat luka ni, at least teman ada juga orang yang dinanti. Mcm mana dgn nasib isteri2 yg sudah kehilangan suami, menangis airmata darah pun xkan kembali lagi. Teman bersyukur ya Allah kerana teman tahu dalam kesusahan ini akan ada kenikmatannya. Insya Allah teman takkan putus asa. Teman akan cuba dengan lebih baik lagi esok, dan hari2 yg seterusnya. berilah teman kekuatan ini ya Allah....

6 comments:



Ira said...

huhu.. sedihlah pulak baca entry ko nih.. takpe wann.. semua usaha ko tu diberi ganjaran yg tak ternilai olehNya.. kejap je pon rasa tensi-tensi tu.. lepas tu, bila dah x penat.. hilang semua tu nak2 bila tgk anak2 bahagia ada mak disisi diorg..

ribbit said...

aku tulis pun bukan nk merungut...cuma xnak benda2 mcm ni melemahkan semangat aku so i just have to let it out of my system. cuba sedaya upaya mendisiplinkan anak2 ni. doa tu mmg x putus2 supaya anak2 kita ni sentiasa diberkati Allah, lembut hati & dimudahkan menerima apa yg kita ajar..cuma belum termakbul lagi. agaknye kifarah dosa2 yg lepas...ya Allah kesian kalau anak2 yg terpaksa menerima kesan dr kesilapan kita

yasmine said...

cedih la kali ni nyer entry..tp aku rasa hang mesti hepi urus anak2 kan wan..ala suami g kerja..bukan g memana..caiyok yer wan

Ibu Aunis said...

Bila anak sorang, kite kesian kat die. takde teman. Tmabah lagi..bila ade geng main lagi dasyat..hehe.tapi riuh la sket =)

sama je lah anak2 kite ni pun. Tapi kalo depa diam je kite naik risau. Kalo menyepah2, meyakitkan hati tu, at least lega la plak..;)
Takpe, displinkan anak2 ni bukn sng. Apepun nasihat sorang kakak yg berpengalaman, baca lah Ya Latif byk kali terutama ketika masak makan depa. MIga mereka lbh berlembut hati. Sedang praktik jugak ni..tapi selalunya miss gak pasal tgh2 masak si kenit ni selalu mengacu.."atot..nak kong" adeh,..
Rasenya anak2 kite ni nakal masa kecik jer..dah sekolah nnt, lbh berakal la mereka kan..hopefully amin.

ribbit said...

thnx 4 all the supports, kinda feeling low lately :) hope the good words u guys wrote here will get back at ya...insya Allah...

ribbit said...

suami2 ni ,pada teman lebih kpd penyemarak semangat.kdg2 tu bkn dia buat apa pun,blk keje dh lewat ptg so dh penat just lying down on the sofa watching sport channel but just having him in the house makes alot of different. Tu sbb kalau dia xde kt umah lama2 teman prefer blk kg,tgk muka mak hari2 happy sket. semangat down btol skrg...huhu....